Vaikka monet ajattelevat, että eläinkokeet ovat historiaa, niitä käytetään edelleen laajasti lääketeollisuuden lisäksi myös kosmetiikkateollisuudessa.

Kosmetiikan eläinkokeissa ja raaka-aineiden testauksessa eläimille aiheutetaan valtavaa kärsimystä. Ihoa ärsyttävissä testeissä kemikaaleja levitetään eläinten paljaalle iholle, silmätesteissä ainetta tiputetaan suoraan silmään, ja pakkosyöttökokeissa eläimille annetaan kemikaaleja suun kautta useiden päivien tai viikkojen ajan. Joissain testeissä haetaan nimenomaan tappavaa annosta. Näissä kokeissa ei tyypillisesti käytetä kivunlievitystä, ja testien jälkeen eläimet lopetetaan – vaikka olisivat täysin terveitä.

Näistä testeistä saatavat tulokset ovat usein myös epäluotettavia, sillä hiirten, kalojen ja muiden koe-eläiminä käytettävien eläinten kehot ja reaktiot aineisiin eroavat merkittävästi ihmisten reaktiosta.

Kosmetiikan eläinkokeiden tulokset ennustavat ihmisen reaktiota kemikaaleihin vain 40–60 % tapauksista, kun taas vaihtoehtoiset menetelmät, kuten solumallit ja tietokonemallit, ovat tarkkoja jopa 80 % ajasta.

Eläinkokeille on siis olemassa tarkempia ja eettisempiä vaihtoehtoja. Tietokonemallit ja solutestit mahdollistavat turvallisen testauksen ilman eläinten kärsimystä. Silti moni suurikin kosmetiikkabrändi testaa edelleen tuotteitaan eläimillä.

EU kielsi kosmetiikan eläinkokeet – mutta miksi ne eivät loppuneet?

EU kielsi eläinkokein testatun kosmetiikan myynnin vuonna 2013, mutta lainsäädäntöön liittyy puutteita — kemikaalilainsäädäntö voi yhä vaatia eläinkokeita, jos raaka-ainetta käytetään myös muissa tuotteissa kuin kosmetiikassa. Lisäksi eläinkokeettomuuden valvonta perustuu lähinnä yritysten omiin lupauksiin, mikä tarkoittaa, että termiä cruelty-free tai erilaisia epävirallisia pupumerkkejä voidaan käyttää harhaanjohtavasti ilman todellista takuuta eläinkokeettomuudesta.

Yritysten väitteet kannattaa tarkistaa luotettavista lähteistä, kuten Cruelty-Free Kitty -sivustolta tai Animalian ylläpitämästä eläinkokeettoman kosmetiikan listasta.

Sertifikaatit, kuten Leaping Bunny, takaavat, ettei tuotetta tai sen ainesosia ole testattu eläimillä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että mikä tahansa pupumerkki ei takaa eläinkokeettomuutta – ainoastaan viralliset sertifikaatit. Sertifikaateista Leaping Bunny -logoa pidetään eläinkokeettomuuden kultaisena standardina, kun taas PETA:n Caring Consumer -sertifikaattia on kritisoitu kehnosta brändien eläinkokeettomuuden tarkastamisesta.

On hyvä muistaa, että vaikka tuote olisi vegaaninen – eli se ei sisällä eläinperäisiä ainesosia – se ei välttämättä ole eläinkokeeton. Toisaalta, eläinkokeeton tuote ei myöskään automaattisesti ole vegaaninen.

Roger Kingbird / We Animals Media

Kuluttajana voit vaikuttaa koe-eläinten puolesta

Kosmetiikkatuotteiden valinnalla voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten nopeasti ala siirtyy pois eläinkokeista. Eläinkokeettomien tuotteiden suosiminen osoittaa brändeille, että kuluttajat haluavat muutosta. Samalla se vähentää eläimille aiheutuvaa kärsimystä ja tukee tieteellisesti tarkempia ja turvallisempia testausmenetelmiä.

Kuluttajien arkiset valinnat vaikuttavat siihen, millaista kosmetiikkaa markkinoille tarjotaan. Suomessa useat kosmetiikkabrändit ovat jo sitoutuneet eläinkokeettomuuteen, ja monet suomalaiset yritykset löytyvät myös Animalian listoilta. Jokainen eläinkokeettoman tuotteen valinta on askel kohti kestävämpää ja eettisempää tulevaisuutta – sekä eläimille että ihmisille.

Yksittäisten kulutusvalintojen lisäksi suurempi muutos tarvitsee myös yhteiskunnallista painetta – eläinkokeiden lopettaminen etenee, kun äänestämme päättäjiä, jotka ajavat eettisempää lainsäädäntöä, ja kun tuemme järjestöjä, jotka tekevät työtä koe-eläinten puolesta.