
Lemmikkikaupat mainostavat itseään eläinystävän paratiiseina, paikkoina, joista voi hakea uuden perheenjäsenen ja tarvikkeet tätä varten. Kuitenkin niin kauan kuin eläimiä myydään kuin tuotteita, niiden hyvinvointi jää bisneksen ja viihteen jalkoihin.
Megaeläin, yksi Suomen suurimmista lemmikkitarvikeliikkeistä, on tästä hyvä esimerkki. Kaupan kirkkaiden valojen ja vilinän keskellä kaneja, lintuja, matelijoita, jyrsijöitä, kaloja ja sammakkoeläimiä pidetään pienissä terraarioissa ja häkeissä, joissa lajityypillinen käyttäytyminen on vaikeaa tai mahdotonta. Piilopaikkoja on niukasti, eivätkä eläimet pääse suojaan uteliailta katseilta. Linnut eivät voi lentää vapaasti, kanit elävät lasiterraarioissa ilman mahdollisuutta liikkua kunnolla ja gerbiilit yrittävät kaivaa tiensä ulos ohuen kuivikekerroksen läpi.
Miltei kuka tahansa voi astua sisään, tehdä ostopäätöksen hetkessä ja kävellä ulos eläimen kanssa, ilman että kukaan kunnolla varmistaa, millaisiin oloihin se päätyy tai ymmärtääkö ostaja ostamansa eläimen tarpeita.

Megaeläin hankkii osan eläimistä tukusta ulkomailta, mikä tarkoittaa pitkää, stressaavaa kuljetusta vieraisiin olosuhteisiin. Tukkuliikkeissä eläimet kasvavat ahtaissa ja virikkeettömissä, tehotuotantoa muistuttavissa olosuhteissa. Samoissa oloissa elävät myös niin sanotut siitoseläimet, joiden tehtävänä on tuottaa jatkuvasti uusia poikasia. Nämä eläimet joutuvat viettämään koko elämänsä näissä oloissa ilman mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen tai asianmukaiseen hoitoon.
Viihdettä eläinten kustannuksella
Megaeläin ei ainoastaan myy eläimiä – se käyttää niitä myös viihteenä. Liikkeessä järjestetään niin sanottuja lemmikkisynttäreitä, joissa lapsille esitellään valittuja eläimiä ja kierretään myymälässä tutustumassa eri eläimiin. Eläimet joutuvat kestämään synttärihälinää, jatkuvaa käsittelyä ja vieraita ihmisiä. Tämä on todella stressaavaa, erityisesti saaliseläimille kuten kaneille ja jyrsijöille, joiden hermosto on kehittynyt reagoimaan herkästi uhkiin, ja jotka kokevat käsittelyn ja kovan melun äärimmäisen kuormittavina. Näille eläimille lasten synttärit eivät ole juhlaa, vaan stressin ja pelon täyteisiä hetkiä.

Harhaluulo “harjoittelulemmikeistä”
Eläinkauppojen tapa pitää eläimiä esillä ja myydä niitä kenelle tahansa vahvistaa vääristynyttä mielikuvaa siitä, että pieneläimet olisivat helppoja, vaivattomia lemmikkejä. Erityisesti kaneista, jyrsijöistä ja matelijoista ajatellaan yhä, että ne sopivat lapsille "harjoittelulemmikeiksi". Tähän harhaluuloon eläinkaupat myötävaikuttavat pitämällä eläimiä puutteellisissa olosuhteissa ja tarjoamalla sivuillaan monin osin vanhentuneita hoito-ohjeita.
Näissä ohjeissa esimerkiksi todetaan, että kani voisi viettää yönsä häkissä, vaikka kanien tulisi saada liikkua vapaasti ympäri vuorokauden – etenkin hämärään aikaan, jolloin ne ovat aktiivisimmillaan. Sivustolla ei myöskään mainita, että kani on laumaeläin, joka tarvitsee ehdottomasti toisen kanin seuraa.
Hiiriä puolestaan kuvaillaan eläimiksi, joilla on yksinkertaiset hoitovaatimukset, vaikka ne tarvitsevat runsaasti tilaa, virikkeitä, kuten mahdollisuuksia kiipeillä, ja huolellista hoitoa. Marsuille riittäväksi elintilaksi mainitaan pieni häkki, vaikka lajin hyvinvoinnin edellytys olisi suuri, virikkeellinen aitaus.
Näiden väärien mielikuvien vuoksi moni hetken mielijohteesta hankittu eläin päätyy lopulta hylätyksi tai elämään oloissa, joissa sen tarpeet eivät täyty. Eläimen hyvinvoinnin turvaaminen ei nimittäin riipu pelkästään nälän ja janon tyydyttämisestä – se vaatii myös perehtymistä kyseisen eläinlajin käyttäytymiseen, pitkäjänteistä sitoutumista ja taloudellista valmiutta hoitaa sairauksia ja muita tarpeita.

Söpöys myy – vaikka eläin kärsii
Megaeläimen "valikoimassa" on tyypillisesti myös ylijalostettuja eläimiä, kuten brakykefaalisia kaneja kuten kääpiöluppia, leijonaharjaksia ja hermeliinejä. Näiden eläinten ulkonäköä on muokattu ihmisten mieltymysten mukaan niin, että ne ovat alttiita muun muassa hammasongelmille ja kyynelkanavien ongelmille. Näitäkin eläimiä kasvatetaan ja myydään, koska ne näyttävät söpöiltä – riippumatta siitä, millaista kärsimystä se itse eläimille aiheuttaa.
Enemmän eläimiä, enemmän voittoa
Eläinkauppojen olemassaolo perustuu eläinten ja niiden tarvikkeiden riittävään myyntiin. Mitä enemmän eläimiä saadaan kaupaksi, sitä useammin asiakas palaa hakemaan lisää tarvikkeita ja ruokaa. Kyse ei ole eläinten hyvinvoinnista – vaan liiketoiminnasta.
Eläinten myyminen lemmikkikaupassa on yksi suurimmista syistä siihen, miksi niin moni eläin jää lopulta kodittomaksi, hylätään tai joutuu elämään oloissa, joissa sen tarpeita ei tunnisteta. Suomessa on jo nyt enemmän kodittomia pieneläimiä kuin hyviä koteja niille löytyy. Silti eläinkaupat myyvät jatkuvasti lisää poikasia etsimään kotia.
Niin kauan kuin eläimiä kasvatetaan myytäväksi kuin tuotteita, monet syntyvät vain elääkseen elämän, jossa niiden tarpeet ja hyvinvointi laiminlyödään.